Van IDEE TOT Brushkeeper

De Uitvinder ACHTER BRUSHKEEPER

Mijn naam is Hubert Verheijen. Ik ben geboren in Amsterdam, getogen in Voorburg en wijs geworden in Rotterdam waar ik economie en bedrijfskunde heb gestudeerd. Ik ben getrouwd, vader van 3 zonen en woonachtig in Vught. Na mijn studie heb ik gewerkt bij KPN Internationaal Bedrijf en Fokker Aircraft en daarna als zelfstandig ondernemer met o.a. een eigen meubelfabriek en een atelier voor violen, altviolen, cello's en contrabassen. In 2010 heb ik mijn bedrijven verkocht en ben vroegere uitvindingen zoals Sunshower en Vitapanel gaan uitwerken. Inmiddels heb ik 96 producten ontwikkeld waarvan ik er 3 gepatenteerd heb, Intomast (een hijs- en strijksysteem voor vlaggen; er staan er 4 op het Kurhaus in Scheveningen), Beschuitoctrooi (eenvoudig uitnemen van een beschuit uit een beschuitbus zonder deukje) en voor BrushKeeper is er een wereldpatent pending. Daarnaast ben ik bezig met StabilTabil, een tafel die altijd horizontaal kan worden neergezet op ongelijke ondergrond, EasyCan, een Resealable Can end (hersluitbaar maken van (cola-)blikjes) en Vitapanel, een paneel in de douche met leds tegen vitamine D deficiëntie. 

BRUSHKEEPER met ECOBRUSH

Brushkeeper is een product met een grote potentiële markt en past helemaal in de duurzaamheids-maatschappij. Herkent u dit? U wilt gaan verven maar de kwast staat uitgedroogd in een potje. Hij is keihard en onbruikbaar en moet worden weggebracht als chemisch afval. Met BrushKeeper is dit verleden tijd. Met BrushKeeper heeft u altijd een kant-en-klare soepele kwast in huis. BrushKeeper is een handige bidon met een rubberachtige tuitvormige opening waarin eenvoudig een kwast (zonder eerst schoon te maken) kan worden ingebracht tijdens een verfklus (tot wel 5 dagen) of met vloeistof voor langere tijd (maanden, jaren) zodat deze niet uitdroogt of beschadigt. Tezamen met Eco-Brush, een professionele kwast, geschikt voor zowel acryl als alkyd vormt hij een perfecte match en is het de meest duurzame verfkwast die er bestaat! 

      PCT PATENT PENDING

             VAN IDEE TOT MARKT

1.       Waar komt het idee vandaan?

Eigenlijk ben ik vanaf de wieg aan het uitvinden en zie bijna dagelijks dingen die anders of beter kunnen. Op 12 jarige leeftijd was ik bezig om een zeilboot met propellor tegen de wind in te laten varen. Later werden de uitvindingen serieuzer. Zo heb ik in 1992 Intomast (zie YouTube: INTOMAST), Sunshower/Vitapanel (zie rapport ID-NL 1993), en BeachBuoy, een strandanker waarmee je luchtbed niet verplaatst als je op zee dobbert en later ook onder meer een vacuümdeksel (handiger dan 1,2,3 open van HAK) een gemakkelijke manier om blind een beschuitje uit een beschuitbus te nemen (zonder deukje), een resealable can end voor Cola blikjes en BrushKeeper uitgevonden.

2.       Hoe ben ik tot deze oplossing gekomen?

Omdat ik zelf al jarenlang een kwast in een standaard glas met water met daarop een manchet van een urinoir dat ik per toeval in de DHZ winkel vond waarin precies een kwast paste, had staan en mensen positief hierop reageerden. 

3.       Wat is er uniek/origineel aan?

Uniek is dat BrushKeeper geschikt is voor iedere normale kwast maat 14. Het precieze unieke zit in de wijze waarop de tuit met de smalste opening afdicht op de kwastbus. In mijn patentaanvraag is met name dit stuk gepreciseerd maar de uitvinding is ook breed afgedekt.

4.       Welke stappen heb ik allemaal gezet?

 A.      Uitzoeken of het product al bestaat onder meer op Espacenet en of het al gepatenteerd was. 

B.      Een provisorisch prototype maken met een 3D printer om de functionaliteit te testen en met anderen te kunnen brainstormen.

C.      Markt verkennen: is er vraag naar bij de consumenten en bij de wederverkoper? Altijd eerst een NDA laten ondertekenen. 

D.      De eerste serie laten produceren. In dit stadium heb ik de kleur bepaald, de naam, de precieze uitvoering (houten ongelakte steel, inox bus (tegen roesten) en synthetisch haar geschikt voor zowel acryl als alkyd) en de wijze waarop ik de markt zou benaderen.

E.       Verkoop realiseren: De eerste serie van 1200 BrushKeeper sets opsturen naar de grote inkoopcombinaties en naar de redactie van Vakbladen en daarna tijdens een gesprek mijn product pitchen.

 

5.       Hoe heb ik mijn uitvinding beschermd?

Ik heb eerst altijd een NDA laten ondertekenen en sinds 1 oktober 2018 een wereldwijd octrooi aangevraagd.

6.       Wat heb ik ervan geleerd en wat zou ik anders doen de volgende keer?

Ik zou met de wetenschap van nu dus meteen met BrushKeeper zijn begonnen in plaats van productideeën proberen te slijten bij grote bedrijven. Ik besef ook dat ik die mogelijkheid heb omdat ik uit wel 96 productideeën kan kiezen. Als je een moeilijke technische uitvinding hebt gedaan dan is er vaak geen keuze. 

Belangrijk is ook dat je, als je echt in je product gelooft en goed onderzoek hebt gedaan met name naar de behoefte en/of vraag, je blijft doorgaan hoe moeilijk en frustrerend dat ook kan zijn en ook al hang je aan je pink aan de dakgoot op de 10e etage, blijven volhouden om gedisciplineerd en gestructureerd (hetgeen vaak lastig is voor creatieve geesten) je doel te bereiken!

Succes met de bumpy ride!

Hubert Verheijen

BrushKeeper B.V.

 


      PCT PATENT PENDING

ONTSTAAN VAN BRUSHKEEPER

Zelf gebruik ik Brush-Keeper al 20 jaar (zie foto boven links). Ik zag in een DHZ winkel een rubberen ring die precies op een longdrinkglas past en waarin ook precies een kwast paste. Dat bleek later een mof van een valpijp voor een urinoir. Er verdampt nauwelijks iets. De kwast blijft soepel en kan ieder moment worden gebruikt. Ik kreeg positief commentaar en dacht dat er mogelijk vraag naar zou zijn. Ik kon mij eigenlijk niet voorstellen dat het nog niet bestond (nu hoor ik dit vaker). 
Omdat de malkosten cruciaal zijn voor een spuitgietproduct ging ik uit van een bestaande mal voor moffen van valpijpen. Het bleek echter niet mogelijk daar 3 maten van kwasten in te laten passen, laat staan 5 (de meest gebruikte maten). Bovendien kon het product niet tegen terpentine. Na een aantal probeersels (2e van links) om de malkosten zo laag mogelijk te houden door de onderdelen zoveel mogelijk standaard te houden bleek toch dat er nieuwe mallen nodig zouden zijn of er zouden veel extra handelingen moeten worden verricht om bestaande producten geschikt te maken. Een rond gat in een bestaande dop maken kost al snel € 0,20 per dop (3e van links). Eigenlijk heb je een dop met tuit (voor de begeleiding van de kwast) nodig van hard plastic waar geen verf aan blijft kleven en een rubberen binnenring voor de afdichting. Deze 2 componenten (2k) oplossing bleek heel duur qua mallen. Vandaar dat ik besloot een prototype middels een 3D printer uit één rubberachtige compound te laten maken voor één mal en deze te testen (4e van links). Deze werkte prima maar was te duur qua hoeveelheid compound bij grote hoeveelheden en daarom verminderd (4e van rechts). Uiteindelijk is er toch weer gekozen voor een 2K (2 componenten) oplossing (3e van rechts) omdat hiermee uiteindelijk een heel mooi en goedwerkend product wordt verkregen. 2e van rechts staat een 1K versie uit polypropyleen om te testen. De schroefdraad is standaard (bij deze uitvoering 43P400) waardoor het mogelijk is bidons met vloeistof te leveren met een standaard dop. De laatste twee zijn uitgevoerd met vierkante bidon voor betere grip en tegen rollen bij het neerleggen.

De kleur turquoise is ontstaan omdat ik het een mooie kleur vind en associaties opwekt van De Provence, de Côte d’Azur en brocanterie; iets positiefs. Bovendien heb ik onderzoek gedaan naar de kwastafdelingen van DIY shops. Het zijn duidelijk saaie en troosteloze kleuren. De kwast lijkt een noodzakelijk kwaad. Turquoise valt op en springt positief uit deze grauwe wand. Door deze kleur te associëren met Riva boten maak je hem voor zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk.

 

 

      PCT PATENT PENDING

BrushKeeper BV

Loonsebaan 145,

5263CN, Vught

The Netherlands

Tel: 00 31 (0) 6 53756790

Email: info@brushkeeper.nl

VAT nr: NL8598.36.654B01

KvK nummer: 74281534
Bank: NL74ABNA0840880006
BIC/SWIFTCODE: ABNANL2A